Засідання вченої ради ЗУНУ

Дата: 24-04-2024, 16:56 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті відбулося засідання вченої ради.

Розпочинаючи роботу, голова вченої ради Андрій Крисоватий сказав: «Високоповажні гості, шановні колеги, члени вченої ради! Зовсім скоро наша християнська родина возвеличуватиме воскреслого Господа, який своїми вчинками врятував скривджені душі і дарував надію на вічне, мирне, спокійне життя, сповнене любов’ю та злагодою. У ці мироспасительні дні кожен із нас, роздумуючи про світле Христове Воскресіння, має усвідомлювати, що духовне очищення є найважливішою складовою нашого буття, яке сьогодні випробовує українців на стійкість та міць. Наші думки, наміри та дії сьогодні впливатимуть на наше майбуття, адже спочатку було слово. І слово було Бог. Словом можна вбити і зцілити, образити та подарувати надію, нав’язати думку та сформувати самостійно мислячу особистість із власними цінностями та переконаннями. Наша зброя – слово. Як казав великий Каменяр: «Дух, наука, думка, воля – не уступить пітьмі поля, не дасть спутатись тепер».

Ми даруємо нашій молоді не лише знання, але й плекаємо у їхніх душах вогонь правди й відданості Батьківщині, який допомагає бути патріотами, свідомими українцями, фахівцями своєї справи, формуємо покоління, яке житиме й любитиме Україну.  Ми разом працюємо над тим, щоб наші юнаки та дівчата стали не лише професіоналами у своїй галузі, але й мудрими лідерами, здатними ухвалювати важливі рішення й брати відповідальність за долю нашої країни.

У час війни світле свято Великодня є променем надії для кожного із нас. Українські воїни щодня докладають надлюдських зусиль, аби ми з вами мали змогу жити, працювати й зустріти це свято у родинному колі.  Завдяки Збройним Силам України – новітнім героям, серед яких є студенти, випускники та працівники нашого університету, ми залишаємося впевненими у завтрашньому дні, відданими своїй справі та згуртованими у бажанні підтримувати і відстоювати наші ідеали та цінності.

Андрей Шептицький неодноразово зазначав: «Любити Україну потрібно не словами, а ділами. Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою невтомною працею». Ці слова мають особливий вагомий сенс, який актуальний і сьогодні. Наше буремне життя вимагає конкретних кроків, спрямованих на благо української держави, наших людей, нашого майбутнього.

Дякую кожному із вас за волонтерську діяльність та підтримку Збройних Сил України, за копітку працю на благо університету. Леся Українка говорила: «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі». Наша сила в єдності та згуртованості, наполегливості та далекоглядності у прийнятті рішень.  «Ви дуже сильні, якщо бажаєте добра, якщо стараєтеся, якщо гуртуєтеся, якщо намагаєтеся спільно творити добро, жити чесно, жити творчо», - зазначав Любомир Гузар.

Борімося, молімося, любімо Україну та один одного! Нехай Господь почує нашу стражденну молитву про перемогу, про мир, про спокій та щасливе життя».

За вагомий  особистий внесок у розвиток освіти й науки, примноження інтелектуального потенціалу України, зміцнення авторитету Західноукраїнського національного університету на міжнародній арені професору Дортмундського університету прикладних наук і мистецтв, засновнику і директору інституту цифрової трансформації прикладних та живих доменів в Дортмунді, доктору технічних наук Карстену Вульффу було присвоєно звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Західноукраїнського національного університету». Голова вченої ради, доктор економічних наук, професор Андрій Крисоватий вручив Карстену Вульффу дипломи та подарував мантію. Студенти виконали Гаудеамус й привітали почесного гостя. 

Звертаючись до колективу ЗУНУ, Карстен Вульфф зазначив: «Переконаний, що співробітництво між Україною та Німеччиною й надалі буде плідним й розвиватиметься на благо майбутнього наших держав та Західноукраїнського національного університету!»

Продовжуючи засідання вченої ради, Андрій Ігорович вручив атестати доцента Надії Савці, Володимиру Шафранському, Юрію Пілюкову, диплом доктора філософії – Богдану Чернецю.

Подяку за активну участь у розбудові студентського самоврядування регіону, конструктивну позицію при розв’язанні питань студентства та сприяння діяльності національних молодіжних інституцій, а також подяку за патріотизм та вагомий внесок у підтримку Збройних Сил України та волонтерську допомогу військовій частині отримала Університетська рада студентів Західноукраїнського національного університету.

Вітаємо науковців, працівників та студентів класичного університету Тернополя із визнанням.

У ході роботи вченої ради науковці розглянули такі питання: присвоєння звання «Почесний професор університету» Богдану Маслияку, «Почесний працівник університету»  Марії Кушнір; затвердження загальної професійної (сертифікатної) програми професійної перепідготовки внутрішньо переміщених осіб за спеціальністю «Підприємництво» проєкту (TURBO) «Реакція університетів на великі перешкоди: створення стійкої вищої освіти для реагування та управління суспільними кризами», програми підвищення кваліфікації для педагогічних працівників та психологів закладів освіти, кодексу академічної доброчесності Західноукраїнського національного університету, змін у положенні про студентське містечко та положенні про користування студентським гуртожитком ЗУНУ й правилах внутрішнього розпорядку в студентських гуртожитках ЗУНУ, положень про навчання здобувачів вищої освіти за індивідуальним графіком, про навчально-науковий центр з вивчення іноземних мов ННІНОТ ЗУНУ,  загальної короткострокової програми підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування ЗП/2024/034 «Землеустрій територіальних громад», спеціальної короткострокової програми підвищення кваліфікації вчителів, викладачів закладів освіти СК/2024/005 «Фінансова грамотність для освітян», короткострокових навчальних програм підвищення кваліфікації для здобувачів різних рівнів освіти, підприємців, державних службовців та інших за різними формами навчання за програмами «Грантовий менеджмент» та «Цифрові технології в бізнесі», програм вступних випробувань для осіб, які братимуть участь у конкурсному відборі для здобуття третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти доктора філософії у 2024/2025 навчальному році, освітньо-наукових програм для третього (освітньо-наукового) рівня підготовки ступеня доктора філософії на 2024/2025 навчальний рік; створення навчальної лабораторії електричних станцій, систем, мереж і енергопостачання та навчальної лабораторії релейного захисту та автоматизації за спеціальністю 141 Електроенергетика,  електротехніка та електромеханіка; ліцензування нової освітньо-професійної програми галузі знань 25 Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону спеціальності 256 Національна безпека; рекомендації до друку з присвоєнням грифу «Рекомендовано вченою радою ЗУНУ» навчального посібника «Публічні комунікації», рекомендації до друку авторської монографії «Методи, моделі та засоби інтелектуального аналізу соціально-економічних даних розумного міста за умов кризових ситуацій», наукових журналів: «Український журнал прикладної економіки та техніки» том 9 №2 за 2024 рік, «Світ фінансів» №2 за 2024 рік; розглянули кандидатури на присвоєння вчених звань.

Також члени вченої ради заслухали звіти про закордонні відрядження.