» » Розпочала роботу ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії: психологічний, історичний, правовий, економічний та політичний виміри»

Розпочала роботу ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії: психологічний, історичний, правовий, економічний та політичний виміри»

Дата: 9-05-2024, 17:38 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті розпочала роботу ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії: психологічний, історичний, правовий, економічний та політичний виміри», організаторами якої виступили навчально-науковий інститут комунікацій ЗУНУ, Національна служба посередництва і примирення та Національна асоціація медіаторів України.

Ректор класичного університету Тернополя Оксана Десятнюк, вітаючи присутніх, сказала: «Дякуємо усім, хто сьогодні долучився до кола науковців і практиків, викладачів та студентів, яких цікавить тема комунікації, перемовин та медіації. Приємно відзначити, що у роботі міжнародної конференції беруть участь 80 університетів та організацій із 25 країн світу. Тематика конференції розкриває різноманітні аспекти взаємодії між людьми, суспільством та інституціями. У сучасному світі розуміння процесів комунікації стає надзвичайно важливим, адже слово – це зброя, і важливо вміти її розумно використовувати як вплив, як переконання, як примирення.

Відрадно, що у межах конференції ми приділимо велику увагу сфері комунікації в Україні крізь призму війни. Нашою метою є поглиблення співпраці із національними та зарубіжними закладами вищої освіти, органами державної влади, громадськими організаціями, які пов’язані з вивченням найкращих комунікативних практик у сучасному глобалізованому світі, кооперація з досвідченими вітчизняними та закордонними партнерами у сфері перемовин, медіації і культури толерантної взаємодії.

Нехай ваші зусилля сприяють розвитку науки та практики у сфері комунікації та побудові більш відкритого, транспарентного та гармонійного суспільства. Бажаю усім продуктивних дискусій та цікавих відкриттів!»

Сьогодні ми переживаємо важкий час війни, час великого випробування для України і кожного українця. Щодня у жорстокій війні з російськими загарбниками наші хоробрі воїни проливають свою кров за українську державу та її свободу.  Хвилиною мовчання присутні вшанували вічну пам'ять загиблих захисників України, серед яких, на жаль, є студенти та випускники ЗУНУ.

«У кожного із нас сьогодні є чудова можливість обговорити те, як комунікація впливає на соціальну взаємодію у психологічному, історичному, правовому, економічному та політичному вимірах. Приємно, що представники інших країн, незважаючи на повномасштабну війну росії проти України, завітали у Тернопіль, щоб працювати згуртовано із колегами-практиками!» - сказала директор Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги – Ірина Хондогій.  

Директор Оксфордської програми перемовин (OPN), професор Бізнес-школи Saïd, член спільноти наукових співробітників Оксфордського університету Пол Фішер зазначив: «Ми маємо унікальну можливість почути думки провідних фахівців та науковців. Це – поштовх для нових досліджень та розробки ідей, спрямованих на покращення якості комунікації та сприяння транспарентності в суспільстві».

До колективу Західноукраїнського національного університету та учасників ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії: психологічний, історичний, правовий, економічний та політичний виміри» звернулися перший заступник голови Національної служби посередництва і примирення, доктор юридичних наук, професор Світлана Запара; президент Національної асоціації медіаторів України Катерина Наровська; ректор Нідерландської бізнес-академії, ексголова правління Нідерландського фонду якості для медіаторів SKM, президент Федерації медіаторів Нідерландів, почесний професор Західноукраїнського національного університету, член наглядової ради Ян ван Звітен; генеральний директор «Assertive Group», гостьовий професор Західноукраїнського національного університету Стів Албан Тінео; головний редактор видання «Україна по-арабськи», експерт з Україно-арабських відносин, політичний аналітик Мохаммад Фараджаллах; професор Орхуського університету, засновник Міжнародної асоціації навчання та дослідження перемовин «INTRA» Пітер Кестінг; професор Лейпцизької вищої школи менеджменту HHL, засновник Міжнародної асоціації навчання та дослідження перемовин «INTRA» Ремігіуш Смолінскі; професор, заступник декана факультету канонічного права Папського Григоріанського університету Януш Коваль; декан юридичного факультету Університету Матея Бела, професор Міхал Туросік; засновник та директор Клубу перемовин «The Negotiation Club» Філіп Браун.

Модератор наукового заходу – директор навчально-наукового інституту комунікацій Оксана Коваль зазначила: «Високоповажні гості, шановні партнери, дорогі колеги та студенти! Сьогодні ми об’єдналися у спільній меті – обмінятися досвідом, думками щодо найактуальніших проблем, пов'язаних із комунікацією. Переконана, що упродовж двох днів роботи ми знайдемо відповіді на усі запитання. Бажаю усім результативної взаємодії та цікавих наукових звершень!»

Продовжуючи роботу у пленарних засіданнях, учасники обговорили різноманітні теми: «Переговори під ключ: від самопізнання до майстерності», «Антикризовий менеджмент: ефективні методи комунікації та переговорів», «Роль правової комунікації у забезпеченні прав людини: міжнародний досвід», «Вплив війни. Як зберегти психічне здоров’я українців», «Психотерапія на війні», «Розуміння причин неетичної поведінки на переговорах».

Із доповідями виступили науковці, професори, генеральні директори компаній , фахівці-практики, психологи, психотерапевти із Швейцарії, Великої Британії, України, Ізраїлю, Нідерландів, Латвії, Грузії, Данії, США, Польщі.

Також учасники долучилися до дискусійної платформи «Сертифікація медіаторів: міжнародний досвід».

Перший день ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції  завершився міжнародним студентським телемостом «Превентивна діяльність щодо запобігання терористичним актам у молодіжному середовищі в контексті національної безпеки».

Віримо, що кожен учасник та гість матиме унікальну можливість конструктивно та натхненно поспілкуватися із провідними фахівцями у різних сферах й знайти однодумців. Бажаємо всім корисно провести час у Західноукраїнському національному університеті!